Grécka kuchyňa

    Každá krajina sa vyznačuje okrem kultúry aj svojou kuchyňou. Inak tomu nie je ani v Grécku. Urobili by ste veľkú chybu, keby ste ju na dovolenke neochutnali. Navštívili ste už niekedy Grécku pevninu alebo jeho ostrovy? Ak nie tak by ste tak mali čo najskôr urobiť. Práve vône Gréckej kuchyne sú jedným z najväčších lákadiel, prečo tak veľa ľudí navštevuje práve túto krajinu. Dnes sa vám posnažíme priniesť kúsok Grécka aj k vám domov a to nijak inak ako 7 najobľúbenejšími receptami z krajiny, ktorá bola rodiskom legiend ako Sokrates, Platón alebo Aristoteles.

 

1.     Grécky šalát: ten pravý vám pripravia iba v Grécku


Pochúťka, ktorá vás určite napadne ako prvá keď sa povie Grécko je určite Grécky šalát. Dominantou tohto šalátu by mali byť vždy červené rajčiny, uhorky, červená cibuľa, soľ, bylinky a olivy. Zelenina sa celá obleje extra panenským olivovým olejom a nakoniec sa pokladá syr feta .Syr feta sa pokladá vždy po veľkých kúskoch, prípadne celý.

2.    



Tzatziki: jedlo, ktoré keď ochutnáte nebudete chcieť jesť nič iné


Tzatziki patrí medzi najhlavnejšie jedlá gréckej kuchyne a Gréci ho radi konzumujú ako predjedlo prípadne ku gyrosu. Skladba tohto jedla je tak jednoduchá aká je chutná. Na prípravu potrebujete iba uhorky, cesnak, bylinky, olivový olej, soľ a citrón. Hodí sa najmä v letných mesiacoch kedy padne ako skvelé jedlo, ktorým sa schladíte ale zaujmete aj chuťové poháriky.

3.    




Souvlaki: minútka, ktorá vás zasýti ako hlavné jedlo


Ak hľadáte jednoduché jedlo na ktorého prípravu nemáte dostatok času pripravte si Souvlaki. Jednoduchosť a dokonalosť aj tak by sa dal nazvať tento pokrm na prípravu, ktorého vám stačia kusy mäsa napichnutého na špajdli, citrón, bylinky a soľ. Po ochutnaní sa tento špíz stane aj vaším favoritom v príprave mäsa. V Grécku je veľmi obľúbení v kombinácií s už spomínaním Tzatziki.

4.    



Gyros: jedlo, ktoré vám napadne ako prvé keď sa povie Grécko


Gyros patrí k najrýchlejšie dostupným jedlám v krajine a taktiež patrí k číslu jedna na streetfoodovej scéne v krajine. Gyros môžete nájsť najmä v malých stánkoch, v podnikoch, alebo aj v príjemných reštauráciách, kde vám ho pokojne naservírujú na tanier aj s prílohou. Typický gyros vám zabalia do čerstvého pita chleba, pridajú zeleninu a tzatziki Najobľúbenejšie mäso na gyros je jahňacie, bravčové, ale používa sa aj kuracie.

5.    



Musaka: jedlo, ktoré sa dedí z generácie na generáciu


 V Grécku je to s musakou tak, ako u nás s kapustnicou. Iný kraj, iná rodina, iný recept. Za základ sa však považuje recept kuchára Nikolaosa Tselementesa, v ktorom bola Musaka zadefinovaná ako jedlo z troch vrstiev. Spodnú tvorili opražené baklažány, nakrájané na plátky, strednú vrstvu tvorilo mleté mäso, najčastejšie jahňacie alebo hovädzie opražené na cibuľke a rajčinovej omáčke a nakoniec sa všetko oblialo bešamelovou omáčkou. Proste dokonalosť, ktorá sa dedí po generácie.

6.   


  B    Baklava: sladká pochúťka s nejasným pôvodom


Krajiny Stredomoria boli navzájom historicky poprepletané a preto nájdete baklavu aj tu v Grécku, aj v Turecku, na Blízkom Východe či na Kaukaze. Každá kultúra si recept upravila podľa seba a my sme presvedčený, že ten grécky je najchutnejší. Ako sa vlastne táto tradičná sladká pochúťka pripravuje. Základom je tenké cesto z ktorého sa spravia pláty, tie sa následne prekladajú orechmi a nakoniec sa toto celé poleje sladkým sirupom.

7.   


 L        Loukoumades: typická grécka sladkosť



Loukoumades sú v podstate šišky z kysnutého cesta, ktoré sa pražia vo vriacom oleji, kde sa spravia do zlato hnedej farby. Môžete si ich dať samotné bez ďalších ingrediencií, ale tradičná verzia obsahuje sirup, med a cukrovú alebo škoricovú pochúťku. K tejto preslávenej pochúťke sa zvykne podávať aj voda keďže šišky sú skutočne dosť sladké.

 

K dobrému jedlu bez pochyby patrí aj dobré pitie. V Grécku sú vyhlásenými nápojmi Ouzo, Metaxa, Frappé a Grécke víno. Všetky spomenuté nápoje majú svoju špecifickú chuť a hodia sa k mnohým jedlám. Najlepšie Ouzo si vychutnáte na ostrove Lesbos a najlepšie víno vraj vyrábajú na Kréte.