Každá krajina sa vyznačuje okrem kultúry aj svojou
kuchyňou. Inak tomu nie je ani v Grécku. Urobili by ste veľkú chybu, keby
ste ju na dovolenke neochutnali. Navštívili ste už niekedy Grécku pevninu alebo
jeho ostrovy? Ak nie tak by ste tak mali čo najskôr urobiť. Práve vône Gréckej
kuchyne sú jedným z najväčších lákadiel, prečo tak veľa ľudí navštevuje
práve túto krajinu. Dnes sa vám posnažíme priniesť kúsok Grécka aj k vám
domov a to nijak inak ako 7 najobľúbenejšími receptami z krajiny, ktorá
bola rodiskom legiend ako Sokrates, Platón alebo Aristoteles.
1. Grécky šalát: ten pravý vám pripravia iba v Grécku
Pochúťka,
ktorá vás určite napadne ako prvá keď sa povie Grécko je určite Grécky šalát.
Dominantou tohto šalátu by mali byť vždy červené rajčiny, uhorky, červená cibuľa,
soľ, bylinky a olivy. Zelenina sa celá obleje extra panenským olivovým olejom a nakoniec
sa pokladá syr feta .Syr feta sa pokladá vždy po veľkých kúskoch, prípadne celý.
2.
Tzatziki: jedlo, ktoré keď ochutnáte
nebudete chcieť jesť nič iné
Tzatziki
patrí medzi najhlavnejšie jedlá gréckej kuchyne a Gréci ho radi konzumujú
ako predjedlo prípadne ku gyrosu. Skladba tohto jedla je tak jednoduchá aká je
chutná. Na prípravu potrebujete iba uhorky, cesnak, bylinky, olivový olej, soľ
a citrón. Hodí sa najmä v letných mesiacoch kedy padne ako skvelé
jedlo, ktorým sa schladíte ale zaujmete aj chuťové poháriky.
3.
Souvlaki: minútka, ktorá vás zasýti ako
hlavné jedlo
Ak
hľadáte jednoduché jedlo na ktorého prípravu nemáte dostatok času pripravte si
Souvlaki. Jednoduchosť a dokonalosť aj tak by sa dal nazvať tento pokrm na
prípravu, ktorého vám stačia kusy mäsa napichnutého na špajdli, citrón, bylinky
a soľ. Po ochutnaní sa tento špíz stane aj vaším favoritom v príprave
mäsa. V Grécku je veľmi obľúbení v kombinácií s už spomínaním
Tzatziki.
4.
Gyros: jedlo, ktoré vám napadne ako prvé
keď sa povie Grécko
Gyros
patrí k najrýchlejšie dostupným jedlám v krajine a taktiež patrí k číslu jedna
na streetfoodovej scéne v krajine. Gyros môžete nájsť najmä v malých stánkoch,
v podnikoch, alebo aj v príjemných reštauráciách, kde vám ho pokojne
naservírujú na tanier aj s prílohou. Typický gyros vám zabalia do čerstvého
pita chleba, pridajú zeleninu a tzatziki Najobľúbenejšie
mäso na gyros je jahňacie, bravčové, ale používa sa aj kuracie.
5.
Musaka: jedlo, ktoré sa dedí
z generácie na generáciu
V Grécku je to s musakou tak, ako u nás s kapustnicou.
Iný kraj, iná rodina, iný recept. Za základ sa však považuje recept kuchára
Nikolaosa Tselementesa, v ktorom bola Musaka zadefinovaná ako jedlo z troch
vrstiev. Spodnú tvorili opražené baklažány, nakrájané na plátky, strednú vrstvu
tvorilo mleté mäso, najčastejšie jahňacie alebo hovädzie opražené na cibuľke a
rajčinovej omáčke a nakoniec sa všetko oblialo bešamelovou omáčkou. Proste
dokonalosť, ktorá sa dedí po generácie.
6.
B Baklava: sladká pochúťka s nejasným pôvodom
Krajiny
Stredomoria boli navzájom historicky poprepletané a preto nájdete baklavu aj tu
v Grécku, aj v Turecku, na Blízkom Východe či na Kaukaze. Každá kultúra si
recept upravila podľa seba a my sme presvedčený, že ten grécky je
najchutnejší. Ako sa vlastne táto tradičná sladká pochúťka pripravuje. Základom
je tenké cesto z ktorého sa spravia pláty, tie sa následne prekladajú
orechmi a nakoniec sa toto celé poleje sladkým sirupom.
7.
L Loukoumades: typická grécka sladkosť
Loukoumades
sú v podstate šišky z kysnutého cesta,
ktoré sa pražia vo vriacom oleji, kde sa spravia do zlato hnedej farby. Môžete
si ich dať samotné bez ďalších ingrediencií, ale tradičná verzia obsahuje
sirup, med a cukrovú alebo škoricovú pochúťku. K tejto preslávenej
pochúťke sa zvykne podávať aj voda keďže šišky sú skutočne dosť sladké.
K dobrému jedlu bez pochyby patrí aj dobré pitie.
V Grécku sú vyhlásenými nápojmi Ouzo, Metaxa, Frappé a Grécke víno.
Všetky spomenuté nápoje majú svoju špecifickú chuť a hodia sa
k mnohým jedlám. Najlepšie Ouzo si vychutnáte na ostrove Lesbos
a najlepšie víno vraj vyrábajú na Kréte.